COMUNICAT

07 martie 2023

 

Compartimentul de informare şi relații publice din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa este īmputernicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

La data de 07.03.2024, organele de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța – Serviciul de Investigare a Criminalității Economico-Financiare, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa, au pus īn executare un număr de 4 (patru) mandate de percheziție domiciliară vizānd imobile folosite de persoane bănuite a fi implicate īn activități care se circumscriu laturii obiective a infracțiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005, īn domeniul construcțiilor clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Īn concret, din probele administrate pānă la acest moment procesual a rezultat faptul că o societate comercială a evidențiat īn actele contabile și a declarat către organele fiscale operațiuni fictive, īn cuantum total de 660.000 lei.

Prejudiciul estimat, cauzat bugetului de stat, are īn prezent valoarea de aproximativ 105.000 lei, fiind compus din T.V.A. și impozit pe profit, urmānd a fi stabilit cu precizie prin mijloacele de probă specifice cercetării infracțiunilor economico-financiare.

La momentul determinării certe a prejudiciului cauzat, vor fi instituite măsurilor asigurătorii cuvenite, obligatorii īn cazul infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 241/2005.

Precizăm că actele de urmărire penală efectuate, descrise anterior, sunt reglementate de Codul de procedură penală, nefiind apte, īn nicio situație, să īnfrāngă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE DIN CADRUL PARCHETULUI DE PE LĀNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA