COMUNICAT

07 martie 2023

 

Compartimentul de informare şi relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

La data de 07.03.2024, organele de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța – Serviciul de Investigare a Criminalității Economico-Financiare, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au pus în executare un număr de 2 (două) mandate de percheziție domiciliară vizând imobile folosite de persoane bănuite a fi implicate în activități care se circumscriu laturii obiective a infracțiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005, în domeniul prestărilor de servicii.

În concret, din probele administrate până la acest moment procesual a rezultat faptul că un număr de 5 persoane fizice au creat mai multe circuite tranzacționale fictive, prin înregistrarea în evidența contabilă și declararea către organele fiscale a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale.

 Prejudiciul estimat, cauzat bugetului de stat, are în prezent valoarea de aproximativ 1.150.000 lei, fiind compus din T.V.A. și impozit pe profit, urmând a fi stabilit cu precizie prin intermediul mijloacelor de probă specifice cercetării infracțiunilor economico-financiare.

Cu prilejul efectuării perchezițiilor domiciliare a fost ridicată suma de aproximativ 7.000 euro, care urmează să facă obiectul măsurii sechestrului asigurător.

Precizăm că actele de urmărire penală efectuate, descrise anterior, sunt reglementate de Codul de procedură penală, nefiind apte, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE DIN      CADRUL PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA