COMUNICAT

31 mai 2024

    

Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

La data de 31.05.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 01.06.2024, până la data de 30.06.2024 inclusiv, a inculpatului I.A.A., cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 din C. Pen., şi uz de fals, prev. de art. 323 din C. pen, ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 din C. Pen.

            În concret, în cauză s-a reţinut că în perioada 13.10.2023 - 10.11.2023, în calitate de administrator în fapt al unei societăţi comerciale, inculpatul I.A.A. a indus în eroare pe reprezentanţii unei alte societăţi, cu ocazia încheierii unui contract de furnizare produse de tip panouri fotovoltaice. Astfel, inculpatul a susţinut că dorea încheierea unei relaţii comerciale corecte, deşi el negociase cu o terţă persoană revânzarea mărfii la 60% din preţul de achiziţie.

Ulterior, în scopul de a primi marfa, inculpatul a prezentat reprezentanţilor vânzătoarei un document falsificat, pretins a fi eliberat de o bancă comercială, potrivit căruia ar fi transferat în contul persoanei vătămate un avans de 300000 de lei, cu toate că în fapt nu efectuase niciun transfer bancar. Apoi el a primit marfa, respectiv 1829 de panouri fotovoltaice, în valoare totală de 880485,35 lei, sumă ce reprezintă prejudiciul produs persoanei vătămate.

S-a reţinut totodată că inculpatul nu se află la primul conflict cu legea penală, el fiind condamnat anterior la pedepse de 5, respectiv 10 ani de închisoare, tot pentru comiterea unor infracţiuni de înşelăciune.

Cercetările sunt efectuate în continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța – Serviciul de Investigare a Criminalității Economico-Financiare, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA