COMUNICAT

29 martie 2024

 

 Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

             La data de 28.03.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 28.03.2024, până la data de 26.04.2024 inclusiv, a inculpatului C.M., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 din C. pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 din C. pen. (11 acte materiale).

 În concret, s-a reţinut că în perioada 21.09.2020 - 21.09.2022 inculpatul C.M. a indus în eroare 11 persoane vătămate din judeţul Constanţa, prin prezentarea ca adevărată a unor fapte mincinoase, respectiv că va realiza lucrări de construcţie asupra unor imobile, că deţine disponibilităţi băneşti în conturile sale bancare şi că acţionează în numele unei societăţi comerciale, obţinând astfel de la acestea foloase patrimoniale injuste.

 Prejudiciul estimativ total, provocat celor 11 persoane vătămate, este de aproximativ 712775 lei.

 La data de 28.03.2024 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a respins propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 28.03.2024, până la data de 26.04.2024 inclusiv, a inculpatului C.M.

            Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a formulat contestaţie împotriva măsurii arestului la domiciliu.

            Cercetările sunt efectuate în continuare de organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul IPJ Constanţa – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

           Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

  

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA