COMUNICAT

27 mai 2024

    

Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

La data de 24.05.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 24.05.2024, până la data de 22.06.2024 inclusiv, a inculpatului A.S., cercetat pentru săvârşirea a patru infracțiuni de reținerea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa Legii nr. 241/2005, prev. de art. 61 din Legea nr. 241/2005.

În concret, în cauză s-a reţinut că inculpatul A.S., în calitate de administrator în fapt la patru societăţi comerciale şi de împuternicit al acestora, în perioada martie 2022 - noiembrie 2023 a reţinut şi nu a plătit către bugetul general de stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de Legea nr. 241/2005, impozit pe veniturile din salarii, C.A.S. şi C.A.S.S., producând un prejudiciu total de aproximativ 415849 de lei.

Inculpatul nu se află la primul conflict cu legea penală, el fiind condamnat anterior la pedepse privative de libertate, pentru comiterea unor infracţiuni de înşelăciune.

Cercetările sunt efectuate în continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța – Serviciul de Investigare a Criminalității Economico-Financiare, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

            La data de 24.05.2024 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 24.05.2024, până la data de 22.06.2024 inclusiv, față de inculpatul A.S.

            Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA