COMUNICAT

26 martie 2024

 

 Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

            La data de 26.03.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 26.03.2024, pānă la data de 24.04.2024, inclusiv, a inculpatului R.D.M., cercetat pentru săvārşirea infracţiunilor de conducerea unui vehiciul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 din C. pen., şi părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, prev. de art. 338 alin. 1 din C. pen., ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 şi art. 41 alin. 1 din C. pen.

            Īn concret, īn cauză s-a reţinut că la data de 25.03.2024, ora 00:40, inculpatul R.D.M., ce nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, a condus un autoturismul pe DN 38 din municipiul Constanţa, iar la intersecţia cu DJ 381 nu a oprit la semnalul regulamentar de oprire, efectuat de  un lucrător de poliţie.

Autoturismul īn cauză şi-a continuat astfel deplasarea, fiind urmărit de o autospecială de poliţe pe DJ 381 şi DC 1A, unde inculpatul a pierdut controlul acestuia, astfel că autovehiculul a părăsit suprafaţa carosabilă, s-a răsturnat şi s-a oprit īntr-un şanţ din apropierea canalului Dunăre-Marea Neagră.

La faţa locului a fost găsit ocupantul locului din dreapta-faţă al autoturismului, martorul C.V.D., care īn urma accidentului a suferit leziuni traumatice ce necesită 16-18 zile de īngrijiri medicale.

Inculpatul a părăsit locul accidentului pānă la sosirea organelor de poliție şi s-a prezentat ulterior, la data de 25.03.2024, ora 18:10, la sediul Postului de Poliţie Topraisar, unde a recunoscut comiterea faptelor. El a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

S-a reţinut totodată că inculpatul R.D.M. a comis faptele īn stare de recidivă postexecutorie, el fiind condamnat anterior la pedepse privative şi neprivative de libertate pentru comiterea unor infracţiuni similare, īmpotriva siguranţei rutiere.

La data de 26.03.2024 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunānd luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 26.03.2024 şi pānă la data de 24.04.2024 inclusiv, faţă de inculpatul R.D.M.

           Precizăm că punerea īn mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, īn nicio situație, să īnfrāngă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA