COMUNICAT

19 aprilie 2024

 

Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele

La data de 17.04.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17.04.2024, până la data de 16.05.2024 inclusiv, a inculpatei C.O., cercetată pentru săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 din C. pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 din C. pen.,  înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 din C. pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 din C. pen., înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 din C. pen., înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 din C. pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 din C. pen., şi înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 din C. pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 din C. pen., toate cu aplic. art. 38 alin. 1 din C. pen.

În concret, în cauză s-a reţinut că în perioada iunie 2022 – octombrie  2023 inculpata C.O. a indus în eroare persoanele vătămate S.A.M., G.M.L., M.E.L., C.H. şi P.E.C., pretinzând că poate intermedia pentru ele achiziţionarea unor apartamente situate în municipiul Constanţa şi în oraşul Techirghiol. În acest mod inculpata a obţinut în mod injust diferite sume de bani, oferite de persoanele vătămate cu titlu de avans.

Valoarea totală a prejudiciului produs celor cinci persoane vătămate este de aproximativ 200000 de lei.

            Inculpata nu se află la primul conflict cu legea penală, ea fiind condamnată anterior în mod repetat la pedepse privative de libertate, pentru comiterea altor infracţiuni de înşelăciune, cu mod de operare similar, precum şi a unor infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acest sens s-a reţinut că inculpata a comis două dintre cele cinci infracţiuni pentru care este în prezent cercetată în stare de recidivă postexecutorie.

La data de 17.04.2024 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17.04.2024, până la data de 16.05.2024 inclusiv, față de inculpata C.O.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA