COMUNICAT

17 mai 2024

    

Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

La data de 17.05.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17.05.2024, până la data de 15.06.2024 inclusiv, a inculpatului F.D., cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de tentativă la tâlhărie calificată, prev. de art. 32, rap. la art. 233 – 234 alin. 1 lit. c, d din C. Pen., distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 din C.Pen., și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 din C. pen., toate cu aplic. art. 38 alin. 1 din C.Pen.

În concret, în cauză s-a reţinut că la data de 08.05.2024, în jurul orei 05:00, inculpatul F.D., în vârstă de 18 ani, în timp ce se afla în apartamentul în care locuieşte împreună cu mama sa, din oraşul Năvodari, a luat cheile autoturismului mamei sale. Apoi s-a urcat la volanul autoturismului, ce era parcat în apropierea blocului, şi a condus fără a deţine permis de conducere până în staţiunea Mamaia, oprind în faţa unei săli de jocuri de noroc.

Inculpatul şi-a acoperit apoi capul cu gluga hanoracului cu care era îmbrăcat şi faţa cu un obiect din material textil şi a intrat în sala de jocuri, unde s-a apropiat de barul în spatele căreia se afla operatoarea. I-a cerut acesteia banii obţinuţi din încasări, iar pentru că nu i-a primit inculpatul a sărit peste bar, a lovit operatoarea cu palmele şi a aruncat spre ea cu un obiect contondent. A răvăşit mai multe bunuri şi a distrus un telefon mobil, după care a părăsit sala de jocuri, fără a reuşi să sustragă vreo sumă de bani.

Ulterior inculpatul a condus din nou până la locuinţa sa, unde a fost găsit la data de 16.05.2024, cu ocazia efectuării unei percheziţii domiciliare.

Cercetările sunt efectuate în continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Serviciul Municipal de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

La data de 17.05.2024 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17.05.2024, până la data de 15.06.2024 inclusiv, față de inculpatul F.D.

           Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA