COMUNICAT
14 iunie 2024
Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:
1. La data de 14.06.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 14.06.2024, pānă la data de 13.07.2024, inclusiv, a inculpatului P.S.M, cercetat pentru săvārşirea infracțiunii de tālhărie, prev. de art. 233 din C. pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 din C. pen., și a inculpatului P.I.G., cercetat pentru săvārșirea infracțiunii de tālhărie, prev. de art. 233 din C. pen.
Īn concret, s-a reţinut că la data de 25.05.2024, īn jurul orei 16:15, inculpaţii P.S.M. şi P.I.G. au oprit autoturismul cu care se deplasau pe D.N. 39, īn zona ieşirii din localitatea Agigea, au abordat persoana vătămată C.L., după care au convins-o să meargă īmpreună pe un teren viran din apropiere. Īn locul respectiv cei doi inculpaţi au lovit persoana vătămată cu pumnii şi cu un obiect tăietor-īnţepător şi au deposedat-o de un lănţişor şi patru inele din aur, precum şi de o poşetă īn care se aflau suma de 3000 de lei şi un telefon mobil.
Din fişa de cazier judiciar a inculpatului P.S.M. reiese că acesta a comis fapta īn stare de recidivă postcondamnatorie, atrasă de o condamnare la o pedeapsă de 3 ani de īnchisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere, pentru săvārşirea unei infracţiuni de proxenetism.
Cercetările sunt efectuate īn continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliției Municipiului Constanța Serviciul Municipal de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanţa.
2. La data de 14.06.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 14.06.2024, pānă la data de 13.07.2024, inclusiv, a inculpatului B.M.C., cercetat pentru săvārşirea infracțiunii de furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1 art. 229 alin. 1 lit. a din C. pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 din C. pen.
Īn concret, s-a reţinut că la data de 12.06.2024, īn timp ce călătorea cu trenul IR 1883 din direcția Bucuresti Nord Constanţa, inculpatul B.M.C. i-a sustras persoanei vătămate C.L.R. un telefon mobil, ce a fost recuperat ulterior de către persoana vătămată, pānă la sosirea trenului īn stația CF Constanța. Īn această staţie inculpatul a fost identificat de către lucrătorii din cadrul IPJ Constanţa Serviciul Siguranţă Transporturi, ce l-au condus la sediul poliţiei, unde el a distrus geamul unei uşi de acces īntr-un birou, prin lovirea cu capul, precum şi un monitor de calculator, prin lovirea cu picioarele.
Din fişa de cazier judiciar a inculpatului B.M.C. reiese că acesta a comis fapta īn stare de recidivă postcondamnatorie, atrasă de o condamnare la o pedeapsă de 1 an şi 3 luni de īnchisoare.
Cercetările sunt efectuate īn continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța Serviciul Siguranță Transporturi, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanţa.
3. La data de 14.06.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 14.06.2024, pānă la data de 13.07.2024, inclusiv, a inculpatului S.C., cercetat pentru săvārşirea infracțiunilor de lovirea sau alte violențe, prev. de art. 193 alin. 2, alin. 21 lit. c şi d din C. pen., și tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. de art. 371 alin. 2 și 3 din C. pen., cu aplic. art. 38 alin. 2 din C. pen.
Īn concret, s-a reţinut că īn data de 12.06.2024, īn jurul orei 16.30, īn timp ce se afla la intersecția străzilor Hatman Luca Atbore şi Soarelui din municipiul Constanța, inculpatul S.C. a īnţepat cu un obiect ascuţit persoana vătămată T.G. īn braţul stāng, provocāndu-i leziuni traumatice ce necesită pentru vindecare 10 - 12 zile de īngrijiri medicale. Totodată s-a reţinut că prin fapta sa inculpatul a tulburat ordinea și liniștea publică.
Cercetările sunt efectuate īn continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliției Municipiului Constanța Secția 4, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanţa.
4. La data de 14.06.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 14.06.2024, pānă la data de 13.07.2024, inclusiv, a inculpatului M.R., cercetat pentru săvārşirea infracțiunii de tālhărie calificată, prev. de art. 233 art. 234 alin. 1 lit. d din C. pen., cu aplic. art. 113 alin. 2 din C. pen.
Īn concret, s-a reţinut că la data de 08.06.2024, īn jurul orei 00:04, īn timp ce se afla pe strada Soveja din municipiul Constanţa, inculpatul M.R., īn vārstă de 14 ani, şi făptuitorul S.B.S., īn vārstă de 13 ani, prin exercitarea de violenţe, respectiv prin lovirea cu pumnii, au deposedat persoana vătămată I.F.I., īn vārstă de 56 de ani, de un telefon mobil şi de suma de 70 de lei.
Din verificările efectuate a reieşit că inculpatul M.R. nu se află la primul conflict cu legea penală, el fiind cercetat anterior pentru alte cinci infracţiuni de tālhărie şi tālhărie calificată, patru dintre ele comise anterior īmplinirii vārstei de 14 ani, īncepānd cu care poate fi atrasă răspunderea penală.
Cercetările sunt efectuate īn continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliției Municipiului Constanța Serviciul Municipal de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanţa.
5. La data de 14.06.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 14.06.2024, pānă la data de 13.07.2024 inclusiv, a inculpatului B.F., cercetat pentru săvārşirea infracțiunilor de ultraj, prev. de art. 257 alin. 1 și 4, rap. la art. 193 alin. 1 din C. pen., două infracțiuni de ultraj, prev. de art. 257 alin. 1 și 4, rap. la art. 206 din C. pen., și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 2 din C. pen., toate cu aplic. art. 44 alin. 1 din C. pen. și art. 38 alin. 1 și 2 din C. pen.
Īn concret, īn cauză s-a reţinut că la data de 13.06.2024, īn jurul orei 07:30, inculpatul B.F. a condus un autoturismul pe mai multe străzi din municipiul Constanţa īn timp ce avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
Ulterior, după ce a fost identificat de către membrii unei patrule de siguranţă publică, inculpatul a lovit cu palma peste faţă şi cu piciorul īn gamba stāngă persoana vătămată C.F., jandarm īn cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Tomis Constanţa, după care a ameninţat cu acte de violenţă atāt persoana vătămată C.F., precum şi persoana vătămată U.F.G., agent de poliţie īn cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa Secţia 3.
Din fişa de cazier judiciar a inculpatului reiese că acesta a comis faptele īn stare pluralitate intermediară, atrasă de o condamnare la o pedeapsă de 1 de īnchisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere, pentru săvārşirea unei infracţiuni de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
Cercetările sunt efectuate īn continuare de procurorul din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanţa.
La data de 14.06.2024 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis toate cele cinci propuneri de arestare preventivă formulate de procurori.
Precizăm că punerea īn mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, īn nicio situație, să īnfrāngă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA