COMUNICAT

13 mai 2024

 

Compartimentul de informare si relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele informaţii de interes public:

 

La data de 13.05.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Medgidia, au formulat propunere privind luarea măsurii arestului preventiv, faţă de inculpatul C.A. īn vārstă de 29 ani din mun. Medgidia, jud. Constanţa, aflat īn stare de reţinere, pentru comiterea infracţiunii de tālhărie calificată, īn forma prevăzută și pedepsită de art. 233 - art. 234 alin. 1 lit. g) din Cod penal cu aplic. art 41 alin. 1 rap. la art. 43 alin. 1 din Cod penal.

Probatoriul administrat īn cauză pānă īn prezent a relevat că, la data de 11.05.2024, īn jurul orei 18:15, aflāndu-se la marginea mun. Medgidia, īn zona grădinilor de pe malul sudic al canalului Dunăre Marea Neagră, īntr-o zonă extravilană izolată, inculpatul C.A., profitānd de starea de vădită vulnerabilitate de persoanei vătămate C.M., femeie īn vārstă de 60 de ani, minionă, a bruscat-o pe aceasta şi a pus-o la pămānt, amenințānd-o că o omoară, īncercānd īn același timp să o strāngă de gāt, după care i-a sustras telefonul mobil marca Xiaomi Note 10 din buzunarul hainei pe care o purta.

Reţinem că săvārşirea faptei a fost grăbită de fuga calului inculpatului, care s-a speriat de lătratul cāinilor din zonă, acesta din urmă plecānd īn grabă pentru a prinde calul.

Cu privire la inculpat, s-a reţinut comiterea faptei īn stare de recidivă postexecutorie, acesta fiind condamnat īn anul 2019 pentru alte două infracţiuni de tālhărie calificată şi liberat din penitenciar īn urmă cu doar 6 luni.

 

Precizăm totodată, că punerea īn mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi ce nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE DIN
CADRUL PARCHETULUI DE PE LĀNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA