COMUNICAT

12 februarie 2024

 

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele informaţii de interes public:

 La data de 10.02.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Medgidia, au formulat propunere privind luarea măsurii arestului preventiv, faţă de inculpaţii I.G., īn vārstă de 18 ani, din mun. Medgidia, jud. Constanţa, Ş.G., īn vārstă de 17 ani, din com. Castelu, jud. Constanţa şi I.B., īn vārstă de 17 ani, din mun. mun. Medgidia, jud. Constanţa, aflaţi īn stare de reţinere, sub aspectul comiterii infracțiunii de tālhărie calificată, faptă prev. și ped. de art.233 rap. la art.234 alin.(1) lit. d, f și g din Codul penal, cu aplicarea art. 77 alin. (1) lit. a din Codul penal.

Cu privire la inculpatul major, I.G. s-a reţinut şi circumstanţa agravantă a comiterii faptei īmpreună cu persoane minore, īn sarcina acestuia fiind reţinută şi săvārşirea infracţiunii de furt calificat, faptă prev. și ped. de art. 228 alin 1. corob. cu art 229, alin. 1 lit. d și alin. 2 lit. b din Cod Penal.

Probatoriul administrat īn cauză pānă īn prezent a relevat că, īn īn seara de 09.02.2024, īn jurul orelor 23:00, cei trei inculpaţi au pătruns, prin efracție, respectiv prin distrugerea sistemului de īnchidere de la poartă, īn incinta imobilului persoanei vătămate G.L. din mun. Medgidia, unde, după ce au distrus un geam de la o ușă de acces īn imobil, i-au aplicat mai multe lovituri persoanei vătămate īn vārstă de 68 de ani, au ştrangulat-o cu cablul de la televizor şi au ameninţat-o cu un cuţit, deposedānd-o de un televizor, un aparat radio şi suma de 200 lei.

Cu privire la inculpatul major, I.G. s-a reţinut şi că la data de 23.10.2023, īn intervalul orar 12.00-13.30, a pătruns īn curtea locuinței persoanei vătămate C.A. din mun. Medgidia, prin escaladarea gardului īmprejmuitor și, dintr-o anexă, a sustras suma de 300 de lei si un pachet de cafea, iar din interiorul autoturismului parcat īn curte, a sustras o pereche de ochelari de soare .

Precizăm că punerea īn mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi ce nu pot, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE DIN
CADRUL PARCHETULUI DE PE LĀNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA