COMUNICAT

09 aprilie 2024

 

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele informaţii de interes public: 

 

 La data de 09.04.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Medgidia, au formulat propunere privind luarea măsurii arestului preventiv, faţă de inculpaţii A.A., īn vārstă de 17 ani, din com. Lipniţa, jud. Constanţa şi A.R., īn vārstă de 28 ani, din com. Lipniţa, jud. Constanţa, aflaţi īn stare de reţinere, sub aspectul comiterii infracțiunii de tālhărie calificată.

Astfel, īn sarcina inculpatului A.A. se reţine săvārşirea infracţiunii de tālhărie calificată īn forma autoratului, faptă prev. și ped. de art.233 rap. la art.234 alin.(1) lit. c, d şi e din Codul penal, cu aplic. art. 77 lit. a Cod penal și art. 113, alin. (3) din Codul penal, iar īn sarcina inculpatului A.R. săvārşirea infracţiunii de tālhărie calificată īn forma complicităţii, faptă prev. de art. 48, rap. la art. 233-234, alin. (1), lit. c), d) și e) din Codul penal, cu aplicarea art. 77, lit. a) și d) din Codul penal.

 

Probatoriul administrat īn cauză pānă īn prezent a relevat că, īn seara zilei de 06.04.2024, īn jurul orelor 22.30, īn timp ce persoana vătămată, T.D. conducea autoturismul cu numărul de īnmatriculare CT****, avānd pasager pe numitul O.B., pe strada Principală din localitatea Carvăn, jud. Constanţa, către localitatea Cuiugiuc, la ieșirea din localitate, inculpatul A.A. fiind mascat şi profitānd de faptul că persoana vătămată oprise īn dreptul inculpatului A.R., care se deplasa pe jos, a deschis portiera şoferului T.D., trăgāndu-l pe acesta din maşină, după care l-a lovit cu pumnii īn zona capului.

Īn acest timp, inculpatul A.R. a deschis portiera pasagerului O.B., acesta din urmă coborānd singur, de teamă.

Īmpreună cu cei doi inculpaţi se afla şi un minor de 13 ani.

Cei trei s-au suit īn autoturismul persoanei vătămate, inculpatul A.A. ocupānd locul şoferului, şi au sustras astfel autoturismul pe care ulterior l-au abandonat, īnsuşindu-şi din interiorul acestuia suma de 9700 lei şi 7 pachete de ţigări.

Precizăm că punerea īn mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activități care nu pot, īn nici o situație, să īnfrāngă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE DIN
CADRUL PARCHETULUI DE PE LĀNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA