COMUNICAT

07 mai 2024

 

    Urmare a comunicatului de presă nr. 22/VIII/3/IP/2024 din 12.02.2024,   Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța aduce la cunoștință publică următoarele:

              La data de 29.04.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatul E.C.I., pentru săvârşirea infracţiunii de fabricarea, producerea, experimentarea, prepararea, procesarea, transformarea, oferirea, distribuirea, vânzarea, punerea în vânzare, administrarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea ori alte operaţiuni privind circulaţia substanţelor dopante cu grad de mare risc şi a produselor care conţin substanţe dopante cu grad de mare risc, fără drept, prev. de art. 141 alin. 1 din Legea nr. 104/2008, cu aplic. art. 35 alin. 1 din C. pen. şi art. 77 lit. a din C. pen., precum şi trimiterea în judecată, în stare de control judiciar, a inculpaţilor R.D., P.A.S. şi D.F.,  pentru săvârşirea aceleiaşi infracţiuni.

  În esenţă, s-a reţinut că inculpatul E.C.I. s-a ocupat de comerţul ilicit cu substanţe dopante de mare risc, sprijinit de concubina sa, R.D., ce administra pe raza judeţului  Constanţa depozite cu produse conţinând astfel de substanţe, pe care le şi livra către terţe persoane.

  De asemenea, în activitatea infracţională inculpatul E.C.I. a fost ajutat şi de inculpaţii P.A.S. şi D.F., ce se ocupau cu manipularea şi transportul produselor.

  La data de 23.12.2023 inculpaţii P.A.S. şi D.F. au manipulat şi încărcat într-un autovehicul, de la un depozit al inculpatului E.C.I. de pe raza municipiului Constanţa, 155 cutii din carton și 13 saci din plastic, în interiorul cărora se aflau 135830 fiole și recipiente din sticlă cu conținut lichid, 192560 comprimate și 186,8 kilograme fiole vrac cu conținut lichid, toate conţinând aproximativ 45 de tipuri de substanțe dopante, inculsiv substanţe dopante de mare risc, cu o valoare totală de piață de peste 900000 euro. La aceeaşi dată cei doi inculpaţi au fost depistaţi pe raza municipiului Constanţa de lucrători de poliţie rutieră, iar produsele în cauză au fost ridicate.

Ulterior, inculpaţii E.C.I. şi R.D. şi-au continuat activităţile infracţionale, la data de 10.02.2024 fiind găsite la un depozit al acestora de pe raza oraşului Năvodari 73439 de cutii cu produse conţinând substanţe dopante de mare risc, respectiv tamoxifen, stanozolol, oxandrolon, metandienonă, oximetolon, mestanolon, anastrozol, metiltestosteron, clomifen, clenbuterol, boldenon, testosteron, nandrolon, trenbolon şi metenolon. Şi aceste produse, cu o valoare totală de piaţă de aproximativ 2000000 de euro, au fost ridicate.

De asemenea, la data de 11.02.2024 au fost găsite la un alt depozit al inculpaţilor E.C.I. şi R.D., situat în localitatea Valu lui Traian, judeţul Constanţa, 15634 de cutii ce conțineau 156340 fiole cu substanţe dopante de mare risc, respectiv nandrolon fenilpropionat, testosteron enantat, testosteron cipionat, trenbolon enantat, metenolon enantat, boldenon undecilenat, drostanolon propinat, trenbolon hexahidroxibenzilcarbonat şi stanozolol. Produsele, cu o valoare totală de piaţă de aproximativ 1000000 de euro, au fost ridicate.

Prin rechizitoriu procurorul a sesizat instanţa de judecată şi cu privire la necesitatea măsurii de siguranţă privind confiscarea specială a substanţelor dopante de mare risc menţionate, a unui autovehicul şi a unor dispozitive electronice, folosite la comiterea faptelor, precum şi a unor sume de bani provenite din infracţiuni.

  Cercetările au fost efectuate de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul IPJ Constanţa – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economico-Financiare, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale. Trimiterea rechizitoriului la instanţa de judecată nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA