COMUNICAT

04 iun 2024

    

 Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

            La data de 04.06.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 04.06.2024, pānă la data de 03.07.2024, inclusiv, a inculpaților S.R.I., cercetat pentru săvārşirea infracţiunilor de tālhărie calificată, prev. de art. 233, rap. la art. 234 alin. 1 lit. d și f din C. pen., și distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 din C. pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 și art. 77 lit. a și d din C. pen., ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 din C. pen., T.C., cercetată pentru săvārșirea infracțiunilor de tālhărie calificată, prev. de art. 233, rap. la art. 234 alin. 1 lit. d și f din C. pen., și distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 din C. pen., cu aplic. art. 77 lit. a și d din C. pen., ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 din C. pen., și S.D., cercetat pentru săvārșirea infracțiunilor de tālhărie calificată, prev. de art. 233, rap. la art. 234 alin. 1 lit. d și f din C. pen., și distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 din C. pen., cu aplic. art. 77 lit. a din C. pen., ambele cu aplic. art. 113 alin. 3 și art. 38 alin. 1 din C. pen.

 Īn concret, s-a reţinut că la data de 15.02.2024, īn jurul orei 02:45, inculpații S.R.I. şi T.C., īmpreună cu inculpatul S.D., īn vārstă de 17 ani la data săvārșirii faptei, au spart uşa de acces īn casa persoanei vătămate Ţ.D., situată īn orașul Murfatlar, judeţul Constanţa. Apoi cei trei au pătruns īn interior, unde inculpatul S.R.I. a lovit persoana vătămată cu pumnii īn zona feței şi i-a cerut bani, amenințānd-o cu moartea. Īn acest timp, inculpata T.C. i-a sustras persoanei vătămate din buzunarul pantalonilor suma de 590 de lei, pe care i-a dat-o inculpatului S.D., după care cei trei inculpaţi au părăsit locuinţa.

 S-a reţinut de asemenea că inculpatul S.R.I. a săvārşit faptele īn stare de recidivă postexecutorie, atrasă de o condamnare de 2 ani la pedeapsa īnchisorii, pentru comiterea unor infracţiuni rutiere.

 Cercetările sunt efectuate īn continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliției orașului Murfatlar, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanţa.

 Precizăm că punerea īn mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, īn nicio situație, să īnfrāngă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA