COMUNICAT

 03 aprilie 2024

 

 

Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

            La data de 02.04.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 02.04.2024, pānă la data de 01.05.2024 inclusiv, a inculpatului C.P., cercetat pentru săvārşirea a două infracţiuni de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 2 din C. pen., ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 din C. pen.

 

Īn concret, s-a reţinut că la data de 07.11.2023, īn jurul orei 18:20, inculpatul C.P. a condus o autoutilitară pe DN3, īn localitatea Valu lui Traian, īn timp ce avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Ulterior, după punerea īn mişcare a acţiunii penale īn cauza īn care era cercetat, la data de 25.03.2024, īn jurul orei 00:50, inculpatul a condus un autoturism pe o stradă din municipiul Constanţa, ocazie cu care a traversat o intersecţie fără a respecta culoarea roşie a semaforului. Nu a respectat apoi nici semnalele de oprire efectuate de lucrătorii de poliţie ce au constatat contravenţia, continuāndu-şi deplasarea. Observānd că este urmărit de o autospecială de poliţie, inculpatul a mărit viteza de deplasare şi a oprit ulterior īntr-o parcare, unde a coborāt de la volan şi a īncercat să fugă, fiind īnsă prins de agenţii de siguranţă publică. Īn cadrul primelor verificări s-a constatat că inculpatul avea īn continuare suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

 

La data de 02.04.2024 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a respins propunerea procurorului de caz, dispunānd luarea măsurii arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 02.04.2024, pānă la data de 01.05.2024 inclusiv, a inculpatului C.P.

            Parchetul de pe lāngă Judecătoria Constanţa a formulat contestaţie īmpotriva măsurii arestului la domiciliu.

 

Cercetările sunt efectuate īn continuare de organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliției Municipiului Constanţa – Secția 2, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanţa.

 

Precizăm că punerea īn mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, īn nicio situație, să īnfrāngă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

 

 

               BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA