COMUNICAT

31 octombrie 2023

 

Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

 

La data de 29.10.2023 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 29.10.2023 şi până la data de 27.11.2023 inclusiv, a inculpaților O.M., C.T., O.I., cercetați pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, în formă continuată, prev. de art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b și d din C.Pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 din C.Pen. și art. 77 lit. a din C.Pen., și de asemenea luarea măsurii arestului la domiciliu față de inculpatul S.A., pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 29.10.2023 şi până la data de 27.11.2023 inclusiv.

La aceeşi dată procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 30.10.2023 până la data de 28.12.2023, inclusiv, faţă de inculpații P.G. și P.M., cercetați pentru savârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat, în formă continuată, prev. de art. 48 alin. 1 din C.Pen., rap. la art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b și d din C.Pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 din C.Pen., și faţă de inculpata C.M., cercetată pentru savârşirea infracţiunii de furt calificat, în formă continuată, prev. de art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b și d din C.Pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.Pen. și art. 77 lit. a din C.Pen.

 

În concret, în cauză s-au reţinut următoarele:

În perioada iulie-octombrie 2023, atât ziua, cât și pe timpul nopții, cu o frecvență aproape zilnică, inculpații O.M., C.T. și O.I., prin forțarea sigiliilor de siguranță și deschiderea trapelor de descărcare, au sustras din vagoanele garate în triajul Portului Constanța diferite mărfuri (cereale, îngrășăminte agricole, cocs).

Inculpaţii încărcau în saci mărfurile sustrase şi le ascundeau pe platformele vagoanelor, pentru a le transporta în afara portului. Ulterior acestea erau depozitate în curtea imobilului inculpatului S.A., situată în apropierea căii ferate, sau în curtea imobilului inculpatului P.M., situată în vecinătatea Portului Constanța.

La comiterea unor fapte de furt a participat şi inculpata C.M., care asigura zona și anunța pe inculpații O.M., C.T. și O.I. despre eventuala sosire a lucrătorilor de poliție.

De asemenea, inculpatul P.G. i-a ajutat pe inculpaţii O.M. şi C.T. să transporte cu autoturismul său spre diferite locuri cantități importante de mărfuri, despre care cunoștea că provin din furturi comise din vagoanele garate în triajul Portului Constanța.

S-a reţinut totodată că inculpatul O.I. este angajat la o societate ce desfăşoară activităţi în Portul Constanța şi că acesta îi anunța pe inculpaţii O.M. şi C.T. despre sosirea în port a vagoanelor încărcate cu marfă.

Valoarea totală a prejudiciului creat unor societăţi ca urmare a sustragerii mai multor zeci de tone de mărfuri urmează a fi stabilită în cursul cercetărilor.

 

La data de 29.10.2023 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 29.10.2023 şi până la data de 27.11.2023 inclusiv, faţă de inculpații O.M., C.T. și O.I. și luarea măsurii arestului la domiciliu față de inculpatul S.A., pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 29.10.2023 şi până la data de 27.11.2023 inclusiv.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea, controlul judiciar, arestul la domiciliu și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA