COMUNICAT

23 octombrie 2023

 

Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

La data de 22.10.2023 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 22.10.2023 şi până la data de 20.11.2023 inclusiv, a inculpatului M.I., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, prev. de art. 253 alin. 4 din C. Pen., violenţă în familie, prev. de art. 199 alin. 1, rap. la art. 193 alin. 2 din C.Pen., ameninţare, prev. de art. 206 alin. 1 din C. Pen., şi distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 din C. Pen., toate cu aplic. art. 38 alin. 1 din C. Pen.

În concret, în cauză s-au reţinut următoarele:

În data de 20.10.2023, în timp ce se deplasau cu un autoturism dinspre localitatea Agigea către locuinţa comună din oraşul Techirghiol, inculpatul M.I. a lovit-o cu pumnul în zona feței pe soția sa, persoana vătămată M.A., a tras-o de păr și i-a smuls un cercel din urechea dreaptă, provocându-i leziuni ce necesită pentru vindecare 7-8 zile de îngrijiri medicale.

În ziua următoare, la data de 21.10.2023, inculpatul a distrus mai multe bunuri din apartamentul pe care soția sa îl deţine în oraşul Techirghiol și a ameninţat-o cu acte de violenţă, cu moartea şi cu incendierea imobilului.

Apoi, în seara zilei respective, în jurul orei 21:00, inculpatul, aflat în dreptul blocului în care locuieşte soţia sa, a aruncat pe fereastra deschisă a balconului apartamentului ei mai multe obiecte vestimentare aprinse, provocând astfel incendierea imobilului.

Incendiul a afectat bunurile din balconul şi bucătăria apartamentului, pe o suprafaţă de aproximativ 20 de metri pătraţi. El fost soldat cu pagube materiale, neexistând victime.

La data de 22.10.2023 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 22.10.2023 până la data de 20.11.2023 inclusiv, faţă de inculpatul M.I.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA