COMUNICAT

17 noiembrie 2023

 

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

La data de 17.11.2023, organele de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au pus în executare un număr de 5 (cinci) mandate de percheziție domiciliară vizând imobile folosite de persoane bănuite a fi implicate în activități care se circumscriu laturii obiective a infracțiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005.

În concret, din probele administrate până la acest moment procesual a rezultat faptul că un număr de 3 (trei) persoane fizice au format o asociere infracțională, în scopul desfășurării unor activități comerciale, pe seama unei persoane juridice, fără ca aceste operațiunile comerciale respectiv veniturile aferente să fie evidențiate în actele contabile ale societății sau în declarațiile fiscale. În realizarea scopului infracțional și pentru a îngreuna aflarea adevărului în cauză, persoanele care controlau în fapt societatea s-au folosit de persoane fără pregătire școlară sau profesională, cu o situație financiară precară, pe care le-au convins în mod succesiv să preia calitatea de administrator statutar al societății.

 Prejudiciul estimat, cauzat bugetului de stat, are în prezent valoarea de aproximativ 700.000 lei, fiind compus din T.V.A. și impozit pe profit, urmând a fi stabilit cu precizie prin intermediul mijloacelor de probă specifice cercetării infracțiunilor economico-financiare.

Precizăm că actele de urmărire penală efectuate, descrise anterior, sunt reglementate de Codul de procedură penală, nefiind apte, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE DIN      CADRUL PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA