05 decembrie 2023

 

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

La data de 29.11.2023 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a dispus trimiterea în judecată, în stare de control judiciar, a inculpatului G.D., pentru săvârşirea a 10 infracţiuni de înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 din C. Pen. (persoane vătămate T.A., S.S., C.V.S., C.A.I., C.I.R., C.A., A.S.E., I.Y., G.N. şi D.G.R.), o infracţiune de înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 din C. pen. (persoana vătămată V.L.T.), şi o infracţiune de instigare la înșelăciune, prev. de art. 47, rap. la art. 244 alin. 1 și 2 din C. pen. (persoana vătămată D.A.L.), toate cu aplic. art. 38 alin. 1 din C. pen.

În concret, în sarcina inculpatului s-au reţinut următoarele:

În perioada 24.07.2021 – 16.12.2022 inculpatul G.D. a indus şi menținut în eroare 12 persoane vătămate, comunicându-le în mod mincinos că va intermedia pentru ele achiziţionarea unor autoturisme din spaţiul comunitar. În acest scop inculpatul a folosit, ca mijloace frauduloase, confirmări de participare la licitații, ordine de inițiere plată și contracte de înstrăinare-dobândire a unor mijloace de transport. Înscrisurile menţionate au fost deturnate de la scopul lor iniţial, în vederea obţinerii de către inculpat, pentru sine, a unor foloase materiale injuste, el provocând persoanelor vătămate un prejudiciu de aproximativ 400000 euro.

Prin ordonanţa procurorului din data de 21.12.2022 s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, aparţinând inculpatului G.D., măsura fiind în curs şi la momentul trimiterii în judecată.

 

           Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

 

               BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA