COMUNICAT

03 octombrie 2023

 

 Biroul de informare publică și relații cu mass-media din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

            La data de 30.09.2023 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 30.09.2023 pānă la data de 29.10.2023, inclusiv, a inculpatului M.V., cercetat pentru săvārşirea infracţiunilor de tālharie, prev. de art. 233 din C. Pen., violență īn familie, prev. de art. 199 alin. 1, rap. la art. 193 alin. 2 și alin. 21 lit. c și d din C. Pen., şi tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. de art. 371 alin. 1, 2 și 3 din C. Pen., toate cu aplic. art. 38 alin. 1 din C. Pen.

            Īn concret, īn cauză s-au reţinut următoarele:

           Īn data de 16.09.2023, īn jurul orei 17:15, inculpatul M.V., īn timp ce se afla pe o stradă din municipiul Constanţa, a lovit-o cu pumnul īn zona spatelui pe soţia sa, persoana vătămată M.A.I., smulgāndu-i īn acelaşi timp o geantă pe care aceasta o avea asupra sa. Inculpatul a sustras apoi din interiorul genţii mai multe bunuri ale persoanei vătămate, īntre care un telefon mobil şi suma de 600 de lei, după care i-a restituit soţiei sale geanta, pe care o deteriorase īn timpul comiterii faptei.

           Ulterior, īn data de 29.09.2023, īn jurul orei 11:15, inculpatul s-a īntālnit cu soţia sa īn parcarea unui complex comercial din municipiul Constanța. Cu acordul persoanei vătămate, īn timp ce aceasta se afla la volanul autoturismului ei, staţionat, el a urcat īn interior, ocupānd locul din dreapta-faţă. Pe fondul unor discuţii contradictorii, inculpatul a lovit īn mod repetat persoana vătămată cu pumnul īn zona feţei, după care a scos dintr-un buzunar un obiect tăietor-īnţepător, cu care a īnţepat-o īn zona bărbiei, a pieptului şi a braţului stāng, provocāndu-i leziuni traumatice care necesită pentru vindecare 20-25 de zile de īngrijiri medicale.

            Totodată s-a reţinut că prin acţiunile sale inculpatul a tulburat ordinea şi liniştea publică.

            La data de 30.09.2023 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunānd luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, īncepānd cu data de 30.09.2023 pānă la data de 29.10.2023, inclusiv, faţă de inculpatul M.V.

Precizăm că punerea īn mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, īn nicio situație, să īnfrāngă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ȘI RELAȚII CU MASS-MEDIA