COMUNICAT

Anul 2021, luna aprilie, ziua 13

 

 

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele informaţii de interes public:

 

La data de 13 aprilie 2022, procurorii Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa au formulat propunere de arestare preventivă, faţă de inculpaţii

Munteanu Bogdan Cristian, cercetat pentru săvārșirea a trei infracţiuni de luare de mită, fapte prev. şi ped. de art.289 alin.1 C.p. și trei infracțiuni de fals informatic, fapte prev. și ped. de art. 325 C.p., toate cu aplic. art. 38 alin.1 C.p.,

faţă de Radu Ioan Daniel, cercetat pentru săvārșirea a două infracţiuni de luare de mită, fapte prev. şi ped. de art.289 alin.1 C.p. și trei infracțiuni de fals informatic, fapte prev. și ped. de art. 325 C.p., toate cu aplic. art. 38 alin.1 C.p.,

şi propunere de arest la domiciliu faţă de N.E., cercetat pentru săvārşirea unei infracţiuni de trafic de influență, faptă prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.p. și a unei infracțiuni de instigare la infracțiunea de fals informatic, fapte prev. și ped. de 47 C.p. rap. la art. 325 C.p., ambele cu aplic. art. 38 alin.1 C.p., toţi cei trei inculpaţi aflaţi īn stare de reţinere.

     Probatoriul administrat īn cauză pānă īn prezent a relevat, ca stare de fapt, că:

1. inculpatul Munteanu Bogdan Cristian, īn calitate de medic de familie cu cabinete īn localitatea Ciocārlia și Valu lui Traian, la data de 14.02.2022 i-a solicitat și a primit suma de 1.150 lei de la numitul M.R., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, īn timp ce se afla la cabinetul medical din Valu lui Traian, medicul Munteanu Bogdan Cristian a introdus date īn sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui M.R. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

2. inculpatul Munteanu Bogdan Cristian, īn calitate de medic de familie cu cabinete īn localitatea Ciocārlia și Valu lui Traian, la data de 28.02.2022 i-a solicitat și a primit suma de 1.000 lei de la numitul C.G.G., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, īn timp ce se afla la cabinetul medical din Valu lui Traian, medicul Munteanu Bogdan Cristian a introdus date īn sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui C.G.G. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

3. inculpatul Munteanu Bogdan Cristian, īn calitate de medic de familie cu cabinete īn localitatea Ciocārlia și Valu lui Traian, la data de 11.04.2022  i-a solicitat și a primit suma de 1.000 lei de la numita T.F., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, īn timp ce se afla la cabinetul medical din Valu lui Traian, medicul Munteanu Bogdan Cristian a introdus date īn sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele numitei T.F. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

4. inculpatul Radu Ioan Daniel, īn calitate de medic de familie cu cabinet īn localitatea Corbu, la data de 28.02.2022 i-a solicitat și a primit suma de 600 lei de la numitul R.V., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, īn timp ce se afla la cabinetul medical din Corbu, medicul Radu Ioan Daniel a introdus date īn sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui R.V. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

5. inculpatul Radu Ioan Daniel, īn calitate de medic de familie cu cabinet īn localitatea Corbu, la data de 11.04.2022 i-a solicitat și a primit suma de 600 lei de la numitul Ț.M., pentru a-i emite un certificat de vaccinare anticovid, căruia i-a și predat certificatul fără ca vaccinul să fie efectiv realizat; tot cu această ocazie, īn timp ce se afla la cabinetul medical din Corbu, medicul Radu Ioan Daniel a introdus date īn sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui Ț.M., fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

6. inculpatul Radu Ioan Daniel, īn calitate de medic de familie cu cabinet īn localitatea Corbu, la data de 12.04.2022, a introdus date īn sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, datele lui R.A.G. ca fiind persoană care s-a vaccinat, deși acesta nu se vaccinase efectiv.

7. Īn perioada 11-12.04.2022, inculpatul N.E., prevalāndu-se de influența pe care o avea asupra medicului de familie Radu Ioan Daniel, i-a solicitat numitului R.A.G. și a primit de la acesta suma de 1.250 lei, pentru a-i facilita intrarea la medicul Radu Ioan Daniel īn scopul obținerii unui certificat de vaccinare anticovid, fără ca vaccinul să fie efectiv realizat.

 Tot cu această ocazie, N.E. l-a determinat pe medicul Radu Ioan Daniel să introducă date nereale īn sistemul informatic de evidență a persoanelor vaccinate anticovid, respectiv faptul că R.A.G. s-ar fi vaccinat, deși īn realitate acesta nu se vaccinase efectiv.

 

 

 

 

 

            Anterior, la data de 30.03.2022, īntr-o altă cauză, s-a dispus trimiterea īn judecată a inculpaţilor:

             P.C.I., īn stare de arest la domiciliu, pentru săvārşirea infracțiunilor de trafic de influență, faptă prev. şi ped. de art.291 alin.1 C.pen. (10 fapte), instigare la dare de mită, faptă prev. şi ped. de art.47 rap. la art.290 alin.1 C.pen. (6 fapte) și conducere a unui vehicul fără permis de conducere (cu permisul suspendat) īn formă continuată, faptă prev. şi ped. de art.335 alin.2 C.pen., cu aplic. art.35 alin.1 C.pen. (2 acte materiale), fiecare cu aplic. art.41 alin.1 C.pen., toate cu aplic. art.38 alin. 1 C.pen.;

P.L.E., īn stare de arest la domiciliu, pentru săvārşirea infracțiunilor de luare de mită, fapte prev. şi ped. de art.289 alin.1 Cpen. (6 fapte) și fals informatic, fapte prev. şi ped. de art.325 Cpen. (9 fapte), toate cu aplic. art.38 alin.1 C.pen.;

          O.R., īn stare de libertate, pentru săvārşirea infracțiunilor de cumpărare de influență, faptă prev. şi ped. de art.292 alin.1 C.pen., și dare de mită, faptă prev. şi ped. de art.290 alin.1 C.pen., ambele cu aplic. art.38 alin.1 C.pen.;

         N.G.T., īn stare de libertate, pentru săvārşirea infracțiunilor de cumpărare de influență, faptă prev. şi ped. de art.292 alin.1 C.pen. și dare de mită, faptă prev. şi ped. de art.290 alin.1 Cpen., ambele cu aplic. art.38 alin.1 C.pen.

Inculpaţii au fost trimişi īn judecată pentru infracţiuni săvārşite īn legătură cu eliberarea şi obţinerea de certificate de vaccinare anticovid fictive, īn schimbul unor sume de bani.

 

Precizăm că punerea īn mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau la domiciliu şi trimiterea īn judecată reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, īn nici o situaţie, să īnfrāngă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Constanţa au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi Brigăzii de Operaţiuni Speciale Constanţa.

 

 

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE DIN CADRUL PARCHETULUI DE PE LĀNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA